Uitgave Juli 2002

       
 

1

Nieuw op "Ballooning Pictures"

 
    

Op mijn andere website "Ballooning Pictures" vindt je vanaf vandaag de foto's welke ik heb gemaakt op "Texaco Elburg Ballooning 2002" van 25 Mei. Het evenement is onder een fijn zonnetje en met weinig wind gevaren. Organisator Jan van Loo sprak van een groot succes. 

Foto: Bennie Bos

  
 

2

"Round the World" met Steve Fosset

 
   

Foto: Trevor Collins

Mogelijk heb je geprobeerd om de reis via de televisie te volgen, misschien heb je er ook wel helemaal niks van meegekregen. De media was erg mager over deze vlucht waarschijnlijk omdat er weinig te beleven viel onderweg. Steve koos voor een route die voor 90% over het water ging en dat is al gauw minder spectaculair dan al die verhalen van voorheen over ballonvaarders die uit de lucht zouden worden geschoten zodra ze ook maar in de buurt van bepaalde landen zouden komen. Maar toch, hij kan het record op zijn naam schrijven. De eerste SOLO ballonvaart rond de globe. Zijn landing op 2 Juli in Lake Yamma Yamma, Queensland gaf enkele problemen in de verder voorspoedig verlopen vaart. Steve vertelt dat hij normaal elke nacht enkele uren achter elkaar kon slapen, alleen de laatste nacht bleef dat bij een kwartiertje nachtrust. Die laatste nacht was hij echt bang. Allereerst was er veel turbulentie de laatste 24 uur. Een ander groot probleem was om te landen met 20 knopen wind. Steve en zijn Mission Control zochten een mogelijkheid om te landen met minder dan 20 knopen om een lange sleeplanding zoveel mogelijk te voorkomen.

Om deze reden kon Steve pas een dag later landen nadat hij de aarde allang rond was. Omdat de ballon 60 meter hoog is was er het probleem dat er aan de grond weinig wind stond maar op tophoogte een gevaarlijk windje blies. Verder was er het grote geluk dat Steve ontdekte dat een slangkoppeling los schoot van een tank waardoor er brandstof weg lekte. Gelukkig was hij op dat moment wakker en kon zodoende alle benodigde tanks dichtdraaien. Als ik dat niet had gezien dan was ik er waarschijnlijk niet meer geweest aldus de fanatieke zakenman. Nu Steve weer naar huis is gaat de capsule van de Bud Light Spirit of Freedom op een andere reis. Deze gaat naar de National Air and Space Museum at the Smithsonian Institution in Washington, D.C alwaar hij komt te hangen naast de "Spirit of St. Louis", het vliegtuig dat Lindbergh beroemd maakte toen hij als eerste over de Atlantische oceaan vloog. Steve Fosset heeft met deze vaart 3 records gebroken, als eerste solo rond de wereld in een ballon, de langste afstand solo gevaren door één persoon van 34000 km en het record van 14 dagen en 20 uur voor één persoon die in de lucht is gebleven.

Foto: Trevor Collins

Foto: Trevor Collins

De reis van Steve Fosset begon op 19 Juni 2002 om 9.37 uur Australische tijd vanuit Northam. Een succesvolle start waarna de ballon met 100 km/h richting New Zealand koerste. De volgende dagen over het water waren zonder problemen. De moeilijkste dag was de vijfde waarbij de ballon in een splitsing van de luchtstroom terecht kwam. De ballon koos het vekeerde pad waarbij hij terecht zou komen in storm en slecht weer. Men besloot daarom om Steve te adviseren om erg laag op 274 meter boven zee nivo te gaan varen. De ballon werd zelfs nog naar beneden gedrukt tot een hoogte van 180 meter. Steve moest vol branden om niet in zee terecht te komen. Toen de problemen voorbij waren kon hij weer omhoog naar 7,5 km. Ik wacht nu met grote interesse op de eerste grote RTW competitie met 10 deelnemers. (zal het ooit ?).

     
 

3

Het Ballonverhaal van . . . . . . . . . . . . .

  
   

Tja, hier zou dus het verhaal moeten staan van een bekende ballonvaarder. Helaas vertelde de persoon mij dat hij door een auto ongeluk (goed afgelopen) niet in staat is geweest om het verhaal op tijd bij mij af te leveren. Omdat dit onderwerp nog maar net loopt heb ik ook nog geen andere personen achter de hand dus ik begon hem al te knijpen. Totdat ik mij een verhaal herinnerde wat ikzelf in 1997 heb geschreven en welk nog nooit gepubliceerd was. Ik weet zeker dat dit verhaal een waardige vervanger is. Dus deze maand, Het Ballonverhaal van . . Bennie Bos.

    

Foto: Bennie Bos

Wereldkampioenschappen Ballonvaren Saga, Japan

Elke twee jaar worden ze georganiseerd, de Wereldkampioenschappen Heteluchtballonvaren. Dit keer was het de beurt aan Japan om als gastland op te treden voor dit vliegende spektakel. Op 13 November 1997 zijn we vanaf Schiphol vertrokken met Japanese Airlines om vervolgens 13 uur later in Tokyo weer te landen. Ikzelf ging mee als Chief Crew in één van de vier Nederlandse teams. Daar aangekomen was er tijd om even te eten en wat rond te kijken waarna we via een binnenlandse vlucht terecht kwamen op het zuidelijke eiland van Japan, Kyusu. We stonden om 10 uur 's avonds op het vliegveld van Fukuoka. 

Aangekomen bij het busstation waar iemand met een megafoon (via voor ons onverstaanbare kreten) probeerde iedereen in de juiste bussen te loodsen konden we nog net de laatste kaartjes kopen voor de laatste bus naar het eindpunt Saga. Na een uur stopte de chauffeur en mompelde minutenlang in het Japans iets wat erg leek op "hij staat, hij staat". Met een taxi kwamen we bijna 24 uur nadat we waren vertrokken aan in ons hotel waar ik (1,95 m lang) net 20 cm te kort kwam in mijn japanse bed. De volgende dag de huurbus gehaald en daarmee geprobeerd zo netjes mogelijk te rijden op de Japanse wegen. 

Foto: Bennie Bos

Bert Stuiver (inmiddels piloot) en mijzelf

Foto: Bert Stuiver

Niet de drukte maar vooral het feit dat men in Japan het stuur aan de verkeerde kant in de auto's zet en dat er wordt verwacht dat je dan ook nog eens aan de andere kant van de weg moet gaan rijden bezorgden chauffeur Bert dan ook de nodige parels op het voorhoofd.  Nadat we de ballon met apparatuur van het vliegveld hadden gehaald konden alle officiele zaken zoals inschrijven, kaarten intekenen en de nodige koffie afgehandeld worden. Wat betreft de koffie, overal zag je cola automaten staan waaruit je gloeiend hete blikjes koffie (compleet met melk en suiker) kon kopen. Dit was vooral handig als het bij de ochtenvaarten erg koud was zodat je het blikje eerst een half uurtje in je broekzak bewaarde en daarna opdronk. 

Het wedstrijdterrein bevond zich aan de oevers van de Kase river alwaar de grote briefing tent stond opgesteld. Verder zag je er een honderdtal kleine tentjes waar je van alles kon kopen, souveniers en heel vreemd eten. Het viel al gauw op dat buiten de deelnemers en een enkeling in het hotel niemand ook maar een woord Engels sprak in Saga. Behalve het woordje "Beer" wat volgens ons zoiets moest betekenen als "Bier" want elke keer kwam er weer een literglas bier op tafel. Maar dat was niet echt een probleem. 'S avonds werden we verwacht voor de officiele parade waarvoor we ons dan ook even feestelijk hadden uitgedost. Alle vier Nederlandse teams in het oranje en met rood/wit/blauwe smink op de wangen liepen we samen met de teams van de andere deelnemende landen mee in de feestelijke parade onder het gebulder van vuurspuwende ballonbranders die meereden in de optocht. We hadden 3000 Nederlandse vlaggetjes meegenomen om uit te delen aan de bevolking die in grote getale stond opgesteld langs de feestelijk versierde hoofdstraat. Alle bomen waren voorzien van knipperende lampjes en aan alle palen hingen officiele vlaggen van het kampioenschap. De dolblije gezichten van de bevolking zijn bijna niet te omschrijven als wij ze een vlaggetje aanbieden.

Foto: Wim Brouwers

Foto: Bennie Bos

Veel belangstelling was er voor de toch wel erg grote Nederlanders, ik met mijn 1,95 m en schoenmaat 46 maar zeker voor collega crewlid Johannes Kooistra uit Friesland die met zijn 2,09 m en klompenmaat 48 toch overal bovenuit stak en daardoor diverse kranten haalde. Op vele foto's werden we gezet en zeer vele handen werden geschud. Als na dit voor ons onvergetelijk feest de straten weer een beetje leeg lopen valt op dat er geen enkel vlaggetje op straat ligt. De volgende dag was er gelegenheid voor een oefenvaart. De piloot vanuit de lucht en wij vanaf de grond. Het hele land ligt vol met kleine rijstveldjes. Deze veldjes liggen ongeveer 30 cm lager als het wegdek. Het was dus zaak om niet naast de weg terecht te komen. 

Als je dan op een weggetje terecht komt die maar 1,5 m breed is en je echt met de wielen op de randen rijdt ben je blij dat er geen tegenligger aan komt. Na de eerste landing stonden er wel 50 kinderen bij de ballon en allemaal waren ze even enthousiast. Na alle handjes te hebben geschud en vele handtekeningen te hebben uitgedeeld konden we terug naar de basis want de maag liet nu ook van zich spreken. Als je in Japan een restaurant betreed wordt je als welkom door alle personeelsleden luid toegeschreeuwd. Om in een Japans restaurant iets te bestellen is ondanks de onleesbare kaart niet echt moeilijk omdat in de etalage alle menu's als plastic modellen lagen uitgestald zodat je maar hoefde te wijzen en je kreeg het. Blijft nog de vraag wat het allemaal is wat er op je bord ligt. we hebben daar niet teveel over nagedacht en hebben het in ieder geval heerlijk laten smaken. Alleen met de slakken had ik toch wel wat moeite. Lopend door de stad krijg je een koekkoek complex van al die voetgangers oversteek plaatsen. Elke keer als het licht op groen sprong hoorde je de imitatie van deze fraaie vogel, dag en nacht. Wat ook sterk opviel was de ongekende vriendelijkheid van de mensen, niet alleen tegen ons maar ook tegen elkaar. Als je tijdens het eten ergens om vraagt dan loopt men bijna rennend naar de keuken. 

Foto: Jan Fokken

Foto: Bennie Bos

Als er iemand bij een pomp heeft getankt springen er twee man op straat om het verkeer tegen te houden en wordt buigend afscheid genomen van de klant. Op een avond hadden we een groot openingsgala, elk land werd vertegenwoordigd door een Japanse stad. Toevallig werd Nederland vertegenwoordigd door de stad Saga zelf. Na het uitwisselen van de diverse kado's werd er geproost, "Kampai". Daarna werd de horde losgelaten op het zeer fraai en groots opgezette buffet wat er na enkele ogenblikken uitzag als een slagveld. Je zag veel mensen prutsen met de japanse eetstokjes want echt bestek hebben we in die dag niet veel gezien. Van de 214 ballonnen die aanwezig waren deden er 112 mee aan het kampioenschap en de rest waren fiesta vaarders. 

Je kunt je voorstellen dat het een fantastisch schouwspel is als al die ballonnen proberen om op dat ene doel te komen. Op het startveld is een vaste tribune voor de ballonwedstrijden en die puilde elke dag uit van de toeschouwers. Vooral bij een Fly-in waarbij het doel op het startveld ligt kunnen ze het meeste genieten. In Japan met zijn zeer variabele winden zie je ballonnen uit alle richtingen komen (echt waar) en als het dan ook een piloot lukt om laag boven het doel te komen en daar goed op te markeren is de menigte uitzinnig. De twee verslaggevers die constant aan het woord waren om de wedstrijd te verslaan schreewen dan via de omroepinstallatie, "Banzai, Banzai, Banzai" (hoera). Na de vaart was het voor de teams zaak om alles weer op orde te krijgen en de propaanflessen weer vol te tanken. Dat was ook goed geregeld want ze hadden bij het gastanken heel veel aansluitpunten en overal mannetjes die het vulwerk voor je deden. Konden wij intussen genieten van gratis lekkere grote mandarijnen welke daar langs de berghellingen groeiden. Na dit alles was het zaak om de warme bakker in de stad op te zoeken en je maag te vullen met de heerlijkste broodjes en andere lekkernijen. Nog even snuffelen op de grote feestmarkt naast het startveld (Nienke is blij met al die T-shirts) en de volgende briefing stond alweer op het programma.

Foto: Bennie Bos

Klompen Johannes Kooistra

Foto: Bennie Bos

Na de avondvaart konden we in het hotel genieten van de tv. Alle wedstrijden werden live uitgezonden en de aardige receptioniste van het hotel nam alles op video op zodat we 's avonds alles nog eens konden bekijken waarna we uitgeput in slaap vielen. Echter niet voor lang want om 5.30 uur ging alweer de wekker voor de volgende wedstrijd. We hebben een fantastisch kampioenschap meegemaakt en daarbij mensen van alle nationaliteiten ontmoet. Terug in Nederland wou het Japan gevoel niet zo snel uit onze hoofd vooral omdat nu ook alle foto's klaar waren. Na een dijk van een jetlag en veel problemen om nu weer  eens een gewone vork vast te houden kwam het gewone leven weer op gang. Zelfs de baas verwachte van mij dat ik weer mijn gewone dagelijkse werk ging doen. Echter de mooie herinneringen blijven en ik denk met weemoed terug aan dat warme bakkertje in de hoofdstraat en aan elke dag een nieuwe tandenborstel in het hotel (ik kan weer jaren vooruit). We hebben Saga gezien vanuit ons privé balkonnetje hoog in de heldere lucht en genoten van het uitzicht over de rijstvelden en de vele kleine nederzettingen met de prachtige Japanse daken met in de verte de Ariake zee. We hebben versteld gestaan van de spinnenwebben van stroomkabels die kriskras en in grote getale aanwezig waren boven de smalle steegjes. 

We hebben uren met onze neus platgedrukt tegen het kleine vliegtuigraampje zitten dromen boven Sibérie met al zijn besneeuwde bergen en bevroren rivieren waarvan we op die hoogte een prachtig overzicht hadden en waarbij we blij waren dat in het vliegtuig de kachel aan stond. Het gewone leven gaat weer gewoon door. Vele passagiersvaarten over het mooie Friese, Groningse en Drentse landschap, maar echt zo mooi als Japan........misschien ooit.  

 

 

4

Ballonkunst van Marc Pacan

 
           

Illustratie: Marc Pacan

Wie is Marc Pacan ?   Ik ontmoette Marc vorig jaar tijdens mijn bezoek aan het grootste ballonevenement van Europa, Lorraine 2001 nabij Metz in Frankrijk. Hij was daar bezig met zijn inmiddels beruchte "2000 Balloons" schilderij. en dat is ?...... nog niet af in ieder geval. Het schilderij moet gaan bestaan uit hele kleine portretjes van 2000 ballonnen op het formaat van een postzegel welke als geheel een compleet ander schilderij moet gaan worden. Tijdens de Fiesta en nu nog steeds kon men voor een X bedrag zijn eigen ballon door Marc laten toevoegen op het witte doek. Het is de bedoeling dat als het schilderij éénmaal klaar is het verloot wordt onder de 2000 deelnemers. Wat Nederland betreft weet ik dat in ieder geval de PH-CMP van Enzo, de Pauw van Koen, de Bavaria van Martin en de Ladybird van Hans op het doek staan. Het is wel even zoeken.

Illustratie: Mark Pacan

Illustratie: Marc Pacan

Inmiddels zijn er 400 ballonnen geschilderd en heeft hij er nog 248 op de lijst staan om te schilderen. Blijft dus nog genoeg ruimte over om alle Nederlandse en Belgische ballonnen aan toe te voegen dacht ik zo. De voortgang van dit project kun je op de website van Marc zien. Marc, geboren in 1958 wist al heel jong dat hij iets met kunst wilde gaan doen. Om in de "Art" wereld aan het werk te komen was moeilijk en in zijn tijd als werkloze ontwikkelde hij zijn eigen bijzondere stijl. Hij was tevens gefascineerd door de vrolijke kleuren van ballonnen, het gevoel van vrijheid en het heerlijke gevoel wat hij had als hij weer een avond achter een ballon aan zat te vangen of zoals hij ze noemde "Ships of Air". 

Hij was toen vijftien. Tien jaar later in 1984 was er een ommekeer in zijn leven en hij besloot zijn twee favorieten te combineren waardoor hij zijn eigen weg vond in de kunstwereld en waarmee hij andere werelden kan creéren. Alle ballonnen die Marc schildert zijn gebaseerd op echt bestaande modellen. Wat dat betreft is de bron onuitputtelijk. Meer werk van Marc kun je op zijn Website gaan bekijken. Je kunt er onder andere ballonansichtkaarten bestellen (meer dan 75 verschillende) en diverse posters.

Illustratie: Marc Pacan

   
 

5

6 Nieuwe Ballonnen in Nederland

 
   

Foto: Martijn de Vries

Foto: Hanneke van Nus

Foto: Dirk Remmelink

PH-HDV, Wederom een nieuwe ballon voor Rob Wiegers in de gebruikelijke huiskleuren, ditmaal een Ultra Magic N 355.

PH-WWF, Yke Visser uit Zorgvlied in Drenthe heeft deze prachtige kleine Lindstrand 77 uit Engeland gehaald.

PH-LUK, Dirk Remmelink heeft deze nieuwe ballon laten maken naar het kleurschema van zijn duitse ballon. Dit is een Fire Balloon G.

   

Foto: Jan Vermeulen

Foto: Paul Pellaers

Foto: Fam. Brok

PH-RDJ, De nieuwe Lindstrand  210 van Ron de Jong uit Tilburg.

   

PH-YRD, Een Fire Balloons G voor Ton Kurvers uit Heerlen.

    

PH-ZSC, De nieuwe aanwinst van Piet Hooijen en Frank de Goede.

Een zeer fraaie Cameron Z-105

      
 

6

HiFlyer Gasballonnen

 
  

Foto: Lindstrand UK

"Wat is een HiFlyer" zul je zeggen. We praten hier over enorme gasgevulde ballonnen die er voor gemaakt zijn om een grote groep mensen enige tijd hoog in de lucht te laten zweven. Over de hele wereld worden ze ingezet op interresante plaatsen om mensen een prachtig uitzicht te bieden over fraaie gebieden of als amusement op pretparken. Een HiFlyer is een gasballon van 6000 m3 helium waaronder een ronde constructie hangt welke genoeg plaats bied aan 25 tot 30 passagiers. De ballon zit vast aan een speciale kabelconstructie welke de ballon tot een hoogte van wel 120 meter kan laten vieren. De bedoeling hiervan is om passagiers een ongekend uitzicht te bieden. Op dit moment vind je HiFlyers op locaties in Stockholm, London (2 plaatsen), Bournemouth, Lissabon,  Pompeii, Tenerife, Vilamoura, Barcelona, Orlando, Las Vegas en bijvoorbeeld naast de beroemde Victoria watervallen.

Lindstrand is een grote fabrikant welke onder andere deze enorme ballonnen maakt. Een roestvrij stalen gondel hangt onder een netballon gevuld met helium vastgemaakt aan een speciale stalen kabel welke wordt aangedreven door een meestal ondergronds gebouwde lierkamer. Het is dus geen attractie die men even kan verplaatsen naar believen, ze staan op vaste locaties. Een aantrekkelijke manier van geld verdienen door de grote aanloop van passagiers en natuurlijk ook interresant voor sponsors met reclame op de enorme ballon. 

Illustratie: Lindstrand UK

Foto: Lindstrand UK

De ballon met een hoogte van 36 meter en een diameter van 22 meter is van grote afstand te zien. Een normaal "ritje" duurt een kwartier, dat zijn er 4 per uur. Zo gaan er op een dag over 10 werkuren al gauw 1000 mensen mee de lucht in. De ballon moet dan natuurlijk wel op een zeer fraaie locatie staan zoals naast de Victoria watervallen.  Het is zelfs mogelijk om de ballon intern te verlichten zodat de reclame 's avonds wel een heel speciaal effect geeft. Lindstrand heeft speciaal voor deze ballonnen een electrisch liersysteem ontwikkeld volgens het principe " mechanical simplicity to maximise safety". 

De lier word via een PLC (electronische besturings computer) bestuurd en heeft zelfs een hulpmotor welke bij problemen met de hoofdmotor of bij bijvoorbeeld stroomuitval de lier op 10 % van zijn snelheid nog kan opwinden. Met zware stormen kan het net van de ballon in zijn rustpositie extra aan de grond worden vastgezet.

Voor meer informatie over de HiFlyer kun je contact opnemen met 

Barbara Webb van Lindstrand UK.

Foto: Lindstrand UK

   
 

7

Rijst & Pepernoten

 
   

Foto: Jigger Bigger Band

Onlangs viel een pakketje in de bus gesiert met het logo van de Pauw Special Shape. Dat kon niet missen en moest iets zijn uit de drukkerij van Ba-rends. Het was het boekje Rijst & Pepernoten wat zojuist onder de pers vandaan kwam en mij al geruime tijd geleden beloofd was. Het is het officiele souvenier aan een bijzondere belevenis (waar ik helaas niet bij was). Het Suan Luang Rama IX International Balloon Fiesta 2001 in Bangkok, Thailand. Dit festival is georganiseerd ter gelegenheid van de verjaardag van His Majesty the King Bhumibol. Het boekje ( 23 cm bij 16 cm, met 50 pagina's ) geeft de sfeer weer die de Jigger Bigger Band uit Enschede en een select gezelschap europese ballonvaarders hebben geproefd. 

Leuke korte verhaaltjes, gedichten en mooie ballon en omgeving foto's. Op de verjaardag van Koning Bhumibol volgt er een night-glow met alle aanwezige ballonnen. De toeloop van mensen is zo overweldigend dat zowel piloten, muzikanten als materiaal niet zonder politiebegeleiding met zwaailamp en sirene in het park kunnen komen. Als de eerste ballons worden opgezet, gaat het publiek uit hun dak. Naar schatting tussen de driehonderd en driehonderdvijftigduizend mensen zijn getuige van deze unieke gebeurtenis. Het boekje was te bestellen bij de populaire Enschedese "Jigger Bigger Band". Ik heb ze in actie gezien en dit zijn absoluut stemmingmakers van de bovenste plank. je kunt in contact met hen komen via hun website.

Foto: Jigger Bigger Band

    
 

8

Oriental Balloon Flights Co. Ltd.

 
   

Foto: Jigger Bigger Band

Enige tijd geleden zijn de deuren geopend van het kantoor van Oriental Balloon Flights in Chiang Mai, Thailand. Oriental Balloon Flights Ltd. is een dochter onderneming van Rien Jurg Promotions BV en biedt als enige de mogelijkheid een ballonvaart te maken over het noorden van Thailand. Het plan om ballonvaren te ontwikkelen in Thailand komt voort uit de wenselijkheid in de winterperiode meer activiteiten te ontwikkelen als de weersomstandigheden dichter bij huis te slecht zijn. Tel hierbij Riens voorliefde voor Azië in het algemeen en het idee is geboren. Gedurende het droge seizoen, van Oktober tot Maart, wordt dagelijks gevaren vlak na zonsopgang. Het eigen equipment is in Chiang Mai gestationeerd en de ballonnen worden gevaren door eigen piloten. Op de foto hiernaast zie je de PH-OBF. OBF staat voor Oriental Balloon Flights. De prachtige foto komt ook uit het hierboven beschreven boekje. Na de landing wordt een champagne-ontbijt geserveerd in het veld. Chiang mai is de grootste stad ten noorden van thailand en telt in haar directe omgeving zo'n 300 tempels. 

De stad ligt te midden van een prachtig berglandschap in de brede vlakte van de Ping rivier en een bezoek aan de Thaise 'Roos van het Noorden' is voor vele toeristen van over de hele wereld een absoluut hoogtepunt. Er is geen beter manier om de schoonheid van Thailand te ontdekken dan met een langzaam varende heteluchtballon. Momenteel wordt druk gewerkt aan de ontwikkeling en promotie van deze nieuwe markt voor ballonvaren. Zie voor meer informatie de website van Oriental Balloon Flights.

   
 

9

Doop "TV Drenthe" Ballon PH-RTD

 
    

Piloot Yke Visser nodigde ons uit om op 20 Juni naar Assen te komen waar de splinternieuwe Lindstrand 150 ballon PH-RTD van TV Drenthe gedoopt zou worden. Een maand geleden was de ballon gereed gekomen en was Yke samen met een team van TV Drenthe naar Engeland afgereist om een tv special "De making of the TV Drenthe Ballon" op te nemen. Deze fraaie special was onlangs op onze regionale zender te bewonderen. De doopplechtigheid vond plaats in Assen achter het terrein van sportcomplex "de Smelt". Alle crewleden van het gezellige IKEAIR waren opgetrommeld om de doop mee te beleven. 

Foto: Bennie Bos

Foto: Bennie Bos

Liesbeth Visser (links), de moederkloek van de groep had zoals altijd voor elke passagiersvaart de tafel gedekt met koffie, thee, koek en lekkers en dat midden op het voetbalveld. Liesbeth staat landelijk bekend om haar heerlijke plakkies cake. De ballon kwam voor de eerste keer uit de zak en toen ik aan de crew vroeg wie er aangewezen was om alle losse draadjes te plukken gingen alle vingers naar mij. Wat dénken ze wel. Jan de Wind liet zich nog steeds van zijn sterke kant zien en dus werd rustig aan begonnen om de ballon uit te leggen en al het nieuwe materiaal te inspecteren. Toen uiteindelijk de wind iets afnam werd de grote 13 PK op de mond gezet en begon men met inflaten. 

Het "Q Vent" parachutesysteem was nieuw voor de crew en werd natuurlijk nauwkeurig bestudeerd. Als af en toe de zon door het wolkendek scheen was het prachtig om de schitteringen op de zilveren stof van de ballon te zien. Na enig vechten van de crew en piloot kwam de ballon netjes in zijn rustpositie en konden alle passagiers instappen. Twee mensen uit het publiek werden als prijswinnaars uitgenodigd om ook plaats te nemen. Ondertussen werd alles gade geslagen door de grote camera van de TV zender. De presentatrice gaf af een toe tekst en uitleg. De aanwezige Commisaris van de Koningin van Drenthe Relis ter Beek was aanwezig om de ballon plechtig te dopen. 

Foto: Bennie Bos

Foto: Bennie Bos

Tijdens het sproeien met de champagne werden de woorden "RTV Drenthe, altijd in de buurt maar nu ook altijd in de lucht" gespoken en was deze nieuwe ballon in Nederland een feit. Even later begon het toch weer harder te waaien. Relis kwam toen tot de conclusie dat het toch beter was geweest om de champagne aan de binnenkant van de mand te sproeien waardoor het soortelijk gewicht van de mand beter verdeeld was.......Die les heb ik gemist op school, denk ik. Toen de ballon steeds meer begon te tollen nam Yke een wijselijk besluit en demonstreerde de landing van de ballon alvoor de ballon was opgestegen oftewel de ballon werd geript en de mand werd omgekiept. Een vaart zat er vanavond niet in. 

De doop was echter geslaagd en na de nodige groepsfoto's werd een ieder nog uitgenodigd om een hapje en een drankje te nuttigen in het cafe van "de Smelt". De ballon heeft de avond daarna zijn eerste vaart over het drentse landschap gemaakt. Een dag later zond TV Drenthe een programma van een half uur uit met de titel "The making of the TV Drenthe Ballon". Prachtige opnames in de fabriek in Ostwestry van Lindstrand waarbij erg veel aandacht werd besteed aan alle onderdelen van de ballon. Tevens waren er prachtige opnames van de eerste test inflate in de oude marinehal waar alle Lindstrand ballonnen worden getest. Volgens Yke waren deze beelden uniek omdat zelfs de piloot van een bestelde ballon normaal gesproken niet in deze hal mag komen. Ook was er een glimp te zien van de PH-WWF, de prachtige Panda ballon. (zie bovenstaand item met nieuwe ballonnen). Deze ballon welke Yke ook had meegenomen uit Engeland had op 19 Juni zijn eerste optreden in de Efteling tijdens de opening van het "Pandadroom", de nieuwste atractie van het sprookjespark. Yke en de zijnen hebben de hele dag tijdens de feestelijkheden de ballon overeind gehouden in het park en hebben vele kinderen blij gemaakt met een kabelopstijging.

Foto: Bennie Bos

    
       

10

Ballonboeken Antonio Biasioli

  
   

Foto: Sportballoon

Graag wil ik twee prachtige fotoboeken onder jullie aandacht brengen. Ze zijn gemaakt door mijn italiaanse fotovriend Antonio Biasioli. Regelmatig kom ik hem bij internationale evenementen tegen en altijd heeft hij weer een hoop te vertellen in zijn italiaanse engels. Meestal is het dan van "Con Grande Amicie, Bennie the Boss". Veel ballonvaarders hebben inmiddels deze twee fraaie gebonden boeken van zware kwaliteit al in hun collectie. 

Antonio is geboren in Padua in Italie. Hij begon als fotograaf in de rallysport. In 1989 raakte hij gefascineerd door de magie rond ballonnen. De drang om zijn gevoelens te tonen in beelden resulteerde in zijn eerste boek "Magic Balloons" uit 1995. Zijn tweede boek werd uitgebracht in 2000 en noemde hij "Ballooning over 2000". Erg mooie foto's welke hij in de loop van de jaren heeft gemaakt over zoals hij zelf zegt "de oudste en beste manier om te vliegen. Een derde boek is nog niet in de maak, wel vertelde hij mij dat hij alweer druk doende was met de kalender van 2003.

Foto: Sportballoon

Voor diegene met hele goede ogen, de foto op het rechter boek is gemaakt tijdens de nightglow in Warstein 2000. Ik zit op de rand van de mand van 't Wiefke te rippen omdat ze steeds te heet was. Excuses voor mijn woordkeuze maar dat zijn de feiten.  Mocht je belangstelling hebben voor deze boeken of voor de kalender van volgend jaar ga dan even kijken op de website van Antonio en neem even contact met hem op. Let Op, het boek "Ballooning over 2000" is uitgebracht met verschillende kaften. 

Foto: Sportballoon

     
 

11

15th Italian Hot Air Balloon Competition

 
       

Een Italiaanse vriendin,  Donatella Ricci organiseert dit jaar voor de tweede maal het Italiaanse kampioenschap. Ze vroeg mij om dit bij jullie via deze nieuwsbrief onder de aandacht te brengen omdat het een open kampioenschap betreft en men graag buitenlandse teams zou willen ontvangen. Haar (vertaalde) verhaal:

De Itailaanse sportcommissie Bolle d’aria organiseert in samenwerking met de Viterbo Aeroclub de vijftiende editie van het Italian Hot Air Balloon Competition wat zal plaatsvinden in Narni van 25 tot 29 September 2002.

Narni is een prachtige stad in Umbria, de “earth of Italy”. Info over Umbria vind je op de volgende drie websites 1, 2, 3 . Heb je interesse of weet je iemand die geinterreseerd is neem dan even contact met ons op. De organisatie biedt aan het gas, de kaarten, het Zaterdagdiner en de Zondaglunch en een aantal andere zaken. De piloot betaalt de fee (400 €) en het onderdak van zijn team inclusief zijn observer. De organisatie heeft info over hotels en restaurants met speciale prijzen voor het evenement. Alle informatie en briefings zijn tweetalig (It. en Eng.)    Contactpersoon Donatella Ricci 

       
 

12

Laatste nieuws over Michel Fournier

 
   

Foto: Cameron Balloons UK

Cameron Engeland stuurde mij onlangs deze recente foto's van de bouw van de ballon welke gebruikt gaat worden voor "The Big Jump". Het personeel werkt bijna non-stop aan deze enorme heliumballon waaruit de Franse parachutist Michel Furnier in een speciaal drukpak zijn grote sprong gaat maken vanaf een hoogte van 40 km. Hij zal hierbij binnen 30 seconden de geluidsbarriere doorbreken en de aarde weer bereiken na 6,5 minuut. De stof is zeer kwetsbaar en een ieder die er aan werkt mag geen horloges of sieraden dragen om kleine beschadigingen te voorkomen. "Het is een enorm project" verklaarde Gavin Hailes, de project manager van Cameron voor dit "Big Jump" project en hij verwacht dat de ballon voor het eerst te zien zal zijn in Canada later dit jaar. 

Foto: Cameron Balloons UK

   
 

13

Ballonfiesta Rhenen

 

 

Foto: Bennie Bos

Rhenen is en klein plaatsje ten westen van Arnhem en prachtig gesitueerd aan de oevers van de (neder) Rijn. Een lange winkelstraat met veel leuke terrasjes en een hoop shoppende mensen. Markant detail in het beeld van Rhenen is de prachtige "Cunera" toren. Via vele verkeersregelaars kon ik een prachtig plekje voor mijn auto bemachtigen op de genodigdenparking en stond na uitstappen direct op het veld. Er was een grote kermis op het terrein waardoor het een drukte van belang was. Het royale startveld was gelegen aan de oevers van de Rijn en aan dorpszijde stond het publiek al rijendik. Direct na de briefing kwamen alle teams het veld op rijden en meteen werd  begonnen met het opbouwen van de 35 luchtreuzen. 

Ik kwam al snel een oude bekende tegen, de PH - NEGEN (NGN) van A3 Ballon. Deze grootste ballon ter wereld is natuurlijk prachtig om te zien op een evenement omdat hij ruim boven de andere ballonnen uitsteekt. Op een apart veldje werd het luchtschip van Festo in gereedheid gebracht. Het is telkens weer een genot om dit vaartuig wat gevaren werd door Arend Jan te zien. Er was weinig wind zodat een ieder probleemloos kon vertrekken na toestemming te hebben gevraagd van organisator en launchmaster Willem Hijink van City Ballooning. Toen 2/3 van de ballonnen in de lucht hing ging ik nog even kijken bij mijn grote vriend Johannes Kooistra en hij nodigde mij uit om mee te varen in het extra hoge mandje van de PH-BBR, voorheen de Stimorol ballon. 

Foto: Bennie Bos

Foto: Bennie Bos

De wind dreef ons naar het westen en we kwamen prachtig boven de kronkelende Rijn te hangen. Direct na ons ging Herman omhoog met zijn groene amfibie waardoor ik een aantal prachtige foto's heb kunnen schieten van de kikker boven het water waarbij enkele motorbootjes cirkels draaiden onder de mand. Het was een mooie avond om te varen met weinig wind waardoor het tevens erg stuurbaar was geworden. Johannes deed zijn best om zijn broer Pieter bij te houden die een stuk voor ons hing en deze deed op zijn beurt natuurlijk weer alle mogelijke pogingen om ons kwijt te raken. Voor de aanwezige gasten op de campings welke we over voeren waren de ballonnen een prachtige afwisseling. De Kinno shape landde als eerste in een groot weiland en zakte vanuit onze positie gezien ineen tot een klein hoopje ballonstof.

Pieter landde even later met de PH-ITR op een miniscuul veldje langs een riviertje achter een rij hoge bomen. "Daar ga ik ook landen" schreeuwde Johannes enthousiast zoals altijd. Daarvoor hadden we echter een scherpe linkse draai nodig. Nadat Johannes de overige passagiers de landingprocedure had uitgelegd begon hij te rippen zodat we in de laag boven de grondse sturing terecht moesten komen. Echter voordat die grote ballon van richting veranderd gaat er enige tijd verloren. In die tijd gingen we recht op een aantal hele hoge bomen af. Afwachten en bidden maar. Op het allerlaatste moment draaide de ballon bij waardoor we nog net de blaadjes konden plukken van de laatste boom en keurig over de toppen heen waaiden. Het kleine landingsveldje kwam in zicht en het was nu zaak om de ballon te gaan "sturen". De overige passagiers zaten al gehurkd en waren vanaf de grond niet meer te zien. Hier maakte Pieter weer gebruik van door zijn passagiers wijs te maken dat Johannes de helft van zijn passagiers onderweg eruit had gezet waardoor deze mensen blij waren dat ze met de "goede" Kooistra mee waren gegaan. 

Het grote werk van Rippen, Branden, Rippen, Boompje, Branden, Rippen, meer Rippen, nog een Boompje, Branden en Rippen begon en uiteindelijk bijna boven het veldje probeerden Camiel en Pieter ons nog terug te duwen zodat we natte voeten zouden krijgen omdat we in het riviertje terecht zouden komen. De landeigenaar had wel schik in de zaak want met de fles Berenburg van Pieter onder de arm en de gedachte om deze vanavond nog meester te maken vroeg hij wel 10 keer, "Ik heb van jullie nog niks gehad hè". Johannes liet hem nog even in het ongewisse of deze tweede fles wel zou komen maar heeft de man uiteindelijk toch uit zijn lijden verlost (in positieve zin natuurlijk).  

Foto: Bennie Bos

   
 

14

Ballon Evenementen komende maand

 

 

Foto: Archief Bart Geeraerts

Foto: Archief Bart Geeraerts

De 19de Internationale Ballonfiesta Barneveld 2002
zal worden gehouden van woensdag 17 Juli tot en met zaterdag 20 Juli. De ballonfiesta vindt plaats op de "Koeweide" achter kasteel De Schaffelaar in Barneveld.

Naast de vele ballonnen en special shapes zullen onder andere deze buitenlandse special shapes te zien zijn.

Info op de website.

Foto: Archief Bart Geeraerts

     

Ballonmeeting Olen (B) van 19 t/m 21 Juli. Info en deelnemers te zien op de website 

De 17de Friese Ballonfeesten Joure van 24 t/m 28 Juli. Info en deelnemers te zien op de website 

Ballonmeeting Eeklo (B) op 27en 28 Juli. Info te zien op de website 

Ballons boven het Loo, Apeldoorn van 1 t/m 4 Augustus.

Breda Ballon Fiesta van 8 t/m 10 Augustus. Info en deelnemers te zien op de website 

Meerpaal dagen Dronten Ballonfiesta op 11 Augustus. Info op de website.

    
 

    

Dit moet het weer zijn voor de maand Juli. Het volgende Hot @ir Magazine staat gepland voor 13 Augustus. Heb je leuke info die je graag in dit Magazine vermeld zou zien (gratis) dan kun je mij een Email sturen en als je er ook nog leuke foto's bij hebt mag je die natuurlijk ook mailen. 

Foto's of Visuals van nieuwe Nederlandse ballonnen zijn ook zeer welkom. 

Vergeet niet om de foto's van Texaco Elburg Ballooning te kijken op Ballooning Pictures.

Vriendelijke groeten van Bennie Bos, Webmaster Ballooning Pictures en Hot @ir Magazine.